• Tök jó bulival zártuk

          • Az őszi szünet előtti utolsó napon az iskolában a múlt héten kezdődő egészséghetet “Tök jó bulival zártuk”, aminek keretén belül kézműveskedtünk. A napunk célja felhívni a gyerekek figyelmét az egészséges táplálkozás fontosságára, a természetes anyagok felhasználására és a hagyományok őrzésére. Ezenkívül megkóstolhatták az ősz terményeit gyümölcsöket, zöldségeket, sült tököt. Nagyon tartalmas délelőttöt tudhatunk magunk mögött.

            Köszönjük a szülőknek a sok zöldséget, gyümölcsöt és a tököt, amivel színesebbé tehettük ezt a hetet.

          • Drogellenes nevelés

          • A 8. és a 9. osztály tanulóival a drogellenes nevelés részeként megnéztük a Mosolygó kék szemek c. filmet, majd a film után megbeszéltük a történet tanulságait.

          • A magyar festészet napját

          • 2021. október 18 - án ünnepeltük “a

            magyar festészet napját”. Alsó tagozatos diákjaink eme jeles nap alkalmából ügyeskedtek és különböző festészeti technikákat próbálhattak ki. A kész munkákból készítettünk egy kis kiállítást is.

          • Őrangyal

          • Az utóbbi három hétben az iskolánk alsó tagozatos diákjai megismerkedhettek az érzékenyítő gyakorlatok különböző fajtáival. Az érzékenyítés alatt egyfajta befolyásolást, nevelést értünk. Odafigyelésre, empátiára és a megszokottól való eltérés vagy helyzet elfogadására nevel. Egyéni érzékenyítés lehet akár egy beszélgetés is, vagy a mindennapi élet során előforduló szituációk. Iskolánkban a gyerekek rövid kis történetek során ismerkedhettek meg a különböző akadályozottságokkal. Ilyen volt Lili története, aki látássérült volt, Samu története, aki mozgásában volt korlátozott, valamint Misi története, aki hallássérült volt. A történeteket Bartos Erika: Őrangyal, mesék az elfogadásról című könyvéből olvastuk fel a gyerekeknek. - Bartos Erika kötete a speciális nevelési igényű gyerekek mindennapjairól szól, valamint az elfogadásról, együttélésről, hiszen legtöbbször ezek a gyerekek nem vágynak másra csak arra, hogy befogadják, szeressék őket.- Minden történetet nagy érdeklődéssel hallgattak végig a gyerekek, majd utána megbeszéltük a hallottakat ezután pedig következhettek a saját tapasztalaton alapuló gyakorlatok/játékok. A gyakorlatok végére a gyerekek megértették, hogy nem mindenki egyforma, de senkit sem szabad emiatt bántani, hanem úgy kell tekinteni egymásra mintha „szuperhősök” lennének, hiszen mindenkinek megvan a maga szuperképessége.

          • Biológia

          • Biológia órán az 5. és a 6. osztály tanulói növényi sejteket figyeltek meg mikroszkóp segítségével. Megtanulták, hogyan kell preparátumot készíteni és helyesen használni a mikroszkópot.

          • A nagy mesemondó

          • Ma ( szeptember 30-án), megemlékeztünk Benedek Elek születésének évfordulójáról, amely "a nagy mesemondó" tiszteletére a magyar népmese napja. Az alsó tagozatos tanulóink figyelmesen hallgatták a meséket (A szegény ember meg a lova, A kőleves, Az égig érő paszuly) és lelkesen készítették az illusztrációkat, amelyekkel a folyosón található nagy faliújságot díszítettük fel. Íme egy kis ízelítő a mai napból!

          • Római katonai tábor

          • Izsa több mint 1200 éves római katonai táborának közepét szeptember 23-tól az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) lobogója díszíti – amely jelzi, hogy a régészeti lelőhely ezennel a világörökség részét képezi. Az ünnepélyes zászlófelvonáson tanulóink és tanáraink is részt vettek. Nagyon felemelő élmény volt egy ilyen nagy horderejű eseményen jelen lenni, amely e naptól fogva az érdeklődés középpontjába emeli községünk múltját és reméljük jövőjét is.

          • Kézműves alkotóműhelyek

          • Szeptember 20 - 21- 22 - én, háromnapos "Kézműves alkotóműhelyek 1., 2., 3." programon vettünk részt, melyet Izsa Község és a Kelemantia Római Kori és Néprajzi Múzeum szervezte, amely a Quo vadis pályázat keretében a Kelemantia Római Kori és Néprajzi Múzeum Iparművészeti műhelyeiben valósult meg. A gyerekek egész napos foglalkozásokon vettek részt, ahol pamutjátékok, csuhémunkák, csuhébabák, természetes anyagokból készült gyermekjátékok és eszközök, agyagjátékok, csomózások, textiljátékok, rongybabák, fonások készültek. Ezen kívül a tanulók kipróbálhatták a kézi szövést, korongozást, gyöngyfűzést és még a kürtőskalács sütését is. Az eseménydús napokat még élvezetesebbé tette Écsi Gyöngyi két interaktív mesejátéka is: Angyalbárányok és A világ kenyere címmel.

            A kézműveskedés szüneteiben népi gyermek- és ügyességi játékokkal, táncokkal ismerkedtünk meg, és nem utolsó sorban megkóstoltuk az izsai rétest is. Minden szervezőnek, támogatónak és kivitelezőnek nagyon szépen köszönjük, hogy ismét részesei lehettünk egy újabb sikeres pályázatnak.

          • Kelták - A kelta kultúra nyomában

          • 2021. 9. 8-án az alsó tagozatos tanulók részt vettek a községünk " Kelták - A kelta kultúra nyomában" elnevezésű pályázatán. A program a Nyitrai Kerületi Önkormányzat és az Izsai Község anyagi támogatásával valósult meg. Diákjainkat az ékszerkészítés és a kelta motívumok készítése annyira lekötötte, hogy észre sem vettük, hogy eltelt az egész délelőtt. Köszönjük szépen az összes szervezőnek és támogatónak, hogy ismét részesei lehettünk egy ilyen tartalmas és élménydús pályázat kivitelezésének.

          • Újra az iskolában!

          • Ünnepélyes keretek között nyitottuk meg a 2021/2022-es tanévet, s bízunk abban, hogy zökkenőmentesen folytathatjuk is azt. A tanévnyitó keretein belül megkapták a MAGYAR GYEREK NEMZETKÖZI VERSENY résztvevői a jól megérdemelt díjaikat. Diákjaink a dobogó legmagasabb fokán végeztek, ezzel megelőzték az Egyesült Államokat, Németországot, Szerbiát, Ausztriát, Kanadát. Eredményükhöz gratulálunk, és minden diáknak sikerekben gazdag tanévet kívánunk!

          • Döme Károly emléknap az iskolában

          • Pénteken, május 28-án az iskolánkban zárt keretek között, minden óvintézkedést betartva megemlékeztünk intézményünk névadójáról, Döme Károlyról. A megemlékezésünk a szeretetre épült. Mindig is fontosnak tartottuk a szeretet, az egymásrafigyelés fontosságát, de most ez még inkább előtérbe került. Az ünnepséget koszorúzással kezdtük, majd iskolánk igazgatónőjének az ünnepi beszédével folytattuk. Ezután diákjaink bemutatták névadónk életútját. Ezt követően pedig gondolatokat fogalmaztunk meg a szeretetről és egy közös énekléssel zártuk az ünnepséget. Bízunk benne, hogy jövőre, megszorítások nélkül, sok kedves vendég társaságában ünnepelhetjük meg e napot.

          • Szépül az iskolaudvar

          • A Karvai Szakközépiskola, a hetényi Pluhár Katalin, az ímelyi Mituchová Bea, továbbá az izsai szülők jóvoltából több dísznövénnyel, gyógy- és fűszernövénnyel, palántákkal, bokrokkal és fákkal bővült az iskolaudvar illetve a tankertünk. Természetesen a gyerekek is kivették a részüket a munkából.

          • Föld napja

          • FÖLD NAPJA- április 22.

            Minden osztály már hetekkel a Föld napja előtt készült erre a zöld jeles napra. A mai napot vetítéssel kezdtük, majd kertészkedtünk, ültettünk, takarítottunk, így szépítve iskolánk környezetét.

            Régi álmunk volt egy fűszer- és gyógynövénykert létrehozása, melynek első részét sikeresen befejeztük. Ez egy igazi csapatmunka volt, köszönet Virágh anyukának, Kaszanyócki anyukának és apukának, Polgármesteri hivatalnak, Nyers apukának és mindenki másnak aki hozzájárult valamilyen módon ahhoz, hogy megszülethessen az álmunk. Nagyon örülünk és köszönjük!

          • Információ

          • Kedves szülők,

            a 8. és 9. osztályosok visszatérnek az iskolába. Ennek nagyon örülünk.

            1. Hétfőtől ezek a tanulók két adaptációs héten vesznek részt

            (2021. 4. 19.– 4.30.)

            2. Az Állami Pedagógiai Intézet (SPU) módszertani utasításainak és a Szlovák Köztársaság oktatási miniszterének a tanulók visszatérésére vonatkozó iránymutatásainak megfelelően - munkánk fő célja az lesz, hogy fokozottan figyeljünk a gyermekeikre, hiszen nehéz időszakon mentek át.

            3. A tanulók alkalmazkodási ütemezése, amely két hétig lesz érvényes, megfelel ennek a ténynek. - 22 tanítási órából áll, amelyből: 12 óra adaptáció és 10 tanítási óra.

            4. Az alkalmazkodási ütemterv tele van olyan tevékenységekkel, amelyek gyermekeik személyiségére összpontosítanak az osztály keretein belül. A legnagyobb hangsúlyt tehát arra az időre fordítjuk, amelyet tematikusan az osztályfőnökkel töltenek.

            5. Az adaptációs hetek során nem lesznek tesztek, nem fognak felelni, a tanítás a tananyag megismétlésével és interaktív módon fog történni.

            6. A tevékenységek tematikusak lesznek, hogy pozitív élményt nyújtsanak a diákok számára, erősítve a sikerélményt.

            7. Arra kérjük a szülőket, hogy ne érzékeljék ezeket a tevékenységeket „játékként" vagy „idővesztésként". Éppen ellenkezőleg, rendkívül szükségesek és fontosak a tanulók számára, és megújítják iskolai szokásaikat.

            Kedves diákok, az iskola megnyílt, örömmel várunk benneteket

          • Költészet napja

          • Az iskolában megemlékeztünk a költészet napjáról. Verseket olvastunk, közösen szavaltunk, megzenésítettünk és persze költöttünk is. Jó hangulatban, élményekkel gazdagon telt a mai nap is.

          • Információ

          • Tisztelt Szülők!

            Az Iskolaügyi Minisztérium által kiadott legutóbbi határozat értelmében az Alapiskola alsó tagozata és az Óvoda gyermekei részére teljes üzemmódban április 12-től megnyitja kapuit

            Ehhez a becsületbeli nyilatkozat leadása szükséges, kérjük MINDKÉT SZÜLŐ tegye meg, ezt továbbra is 7 naponta gyűjtjük. A negatív teszt kópiáját leadni nem kell, de felmutatni igen.

            A felső tagozat a megszokott módon - 5+1csoportban folytatja az iskola látogatását.

            Ha gyermekük köhög, szipog, kérjük Önöket feltétlenül hagyják őt otthon, hogy ezzel is elkerüljük az esetleges fertőzéseket.

            Tisztelettel, Veleba Georgina, ig.

          • Brigád

          • Szépül az iskola kiskertje is. Tanáraink nem csak tanitásból jeleskednek, de a kétkezi munka sem idegen számukra. Köszönjük mindenkinek a segitséget. 

          • Húsvéti készülődés

          • A szünet előtti utolsó napon húsvéthoz készülődtünk. Tojást festettünk, húsvéti díszeket készítettünk. Már jöhet a nyuszi.