• Jégkoripályán

          • A mai nap során (kedden) iskolánk tanulói egy felejthetetlen délelőttöt töltöttek el a komáromi jégkoripályán.

            Egyesek közülünk először léptek a pályára, de a nap végére már mindenki magabiztosan suhant a jégen. A tapasztaltabb diákok lelkesen és türelmesen segítettek azoknak, akik még csak most ismerkedtek meg a korizás örömével.

            Ez az együttműködés és segítségnyújtás volt az, ami igazán meghatározta és gazdagította ezt az emlékezetes napot!

          • Karácsonyi sportnap

          • A karácsonyi pihenés előtt iskolánkban megrendezésre került a karácsonyi sportnap.

            Az esemény során alsó és felső tagozatos gyermekek közösen, csapatokba szegődve számtalan ügyességi feladatot abszolváltak. A játékokkal más-más készségüket fejlesztették, hiszen volt célbadobás, toronyépítés, zsonglőrködés, illetve egy interaktív sportkvíz is, ahol az egyes sportágakról, sporteseményekről való ismereteiket hasznosíthatták.

            A nap csúcspontja egy barátságos focimeccs volt, ahol diákok és tanárok csapatai egymás ellen versenyeztek. Nem csak a gólok és a remek passzok töltötték be a pályát, hanem a közös nevetések és a remek szurkolás, bátorítás, mellyel buzdították egymást a gyermekek.

            Az ilyen események kiváló lehetőséget biztosítanak, hogy a játék örömét kihasználva erősödjön az együttműködés, az összetartozás és a tisztelet egymás iránt.

          • Forró tea

          • December 15-e arra is remek alkalom, hogy valamennyire csendesedjünk, és elfogyasszunk egy csésze finom, forró teát, mielőtt belevetjük magunkat az ünnepek édesített mindennapjaiba.

            Az iskola alsó és felső tagozatai is elcsábultak néhány fajta teára. Mindenki beízesíthette gyümölcsteáját az első óra előtt, majd a tízórai körül jöhetett egy kis kamilla-tea a gyógyhatásaiért, az ebéd során és után kissé édesebb (akár hidegen is fogyasztható) citromos teával zártuk le a tanítást.

            A tapasztalatok alapján, diákjaink örömmel kóstolgatták a teákat, remélhetőleg Önöknek is ajánlani fogják a teás-családias estéket új s új ízeket felfedezve.

          • Pókember

          • A mai napunkat a Pókemberrel való találkozás tette felejthetetlenné.

            Iskolánk tanulói az ovisokkal együtt várták a szuperhős érkezését. A Pókembernek minden gyermek nagy rajongója, ezért megosztotta velünk, hogyan válhatunk mi magunk is igazi példaképpé. Kihangsúlyozta, hogy a tanulás és a tisztelet nagyon fontos az életben, de szuperhős lévén a testmozgás is elengedhetetlen.

            Köszönjük Pókember, hogy ma itt voltál velünk, és bebizonyítottad, hogy a tanulás és a sport igazi szupererővé válhat az életünkben!

          • Új hagyományteremtés az iskolában

          • A karácsony sok mindenről szól, a szeretetről, békéről, meghittségről. Hagyománnyá vált ajándékot adni a fiatalabbnak, ezért az iskola végzősei is készítettek kis meglepetést az óvodásoknak. A kilencedikesek saját kezükkel alkották meg a mosolygós hóembereket, amelyeket az óvoda növendékei felderült arccal és énekkel fogadtak. Reméljük hosszú évek hagyományát indítottuk el.

          • Écsi Gyöngyi népdalénekes és mesemondó előadása

          • Iskolánk alsó tagozatos diákjai és az óvodánk növendékei egy fantasztikus élmény részesei lehettek. Az óvoda tornatermében összegyűltek, hogy Écsi Gyöngyi népdalénekes és mesemondó előadásában meghallgassák az Angyalbárányok című mesét. Az előadás magával ragadta a gyermekeket, a szemükben csillogot a kíváncsiság és a lelkesedés. Ezen a varázslatos délelőttön nem csak mesét hallottak, hanem életre kelt a képzeletük és a játék öröme is érvényesült.

            Köszönjük Écsi Gyöngyinek a rendkívüli élményt, amit a kicsiknek és a nagyoknak nyújtott ezen a varázslatos délelőttön!

          • Történelmi olimpiász

          • Iskolánk diákjai lelkesen vettek részt a történelmi olimpiász iskolai fordulójában, ahol az egyetemes történelmi tudásukról és a helytörténeti ismereteikről adtak számot.

            A 6. évfolyamból Rigó Ádám, a 7. évfolyamból Rigó Vincent, a 8. évfolyamból pedig Molnár Kimberley és Csicsó Krisztián jutott tovább a kerületi fordulóba. Ezúton szeretnénk gratulálni nekik, illetve gratulálunk mindenkinek, aki részt vett a versenyen és megmutatta, milyen sok tudás lakozik bennünk!

          • Őszi szakmai napok

          • Az elmúlt napok nem csak a diákjaink számára jelentettek tanulást.

            Az idei Őszi szakmai napokat Érsekújvárban rendezték meg a Czuczor Gergely Alapiskolában. A rendezvényt a Szlovákai Magyar Pedagógusok Szövetsége szervezte és tanári karunk is képviseltette magát. A rendezvény célja az volt, hogy újszerű stratégiákat és módszereket megismerve színesítsük a tanórákat.

            Az előadások segítettek megérteni, hogyan alkalmazhatjuk a differenciálást az oktatásban a különböző tanulói igények kezelésére és hogyan támogathatjuk a tanulókat, akik esetleg tanulási nehézségekkel küzdenek. Emellett mélyebb betekintést nyertünk a médiatudatosság és a koncentráció fejlesztésének fontosságába a modern tanulásban. Az új módszerek és gyakorlati példák inspirálóak voltak, és új nézőpontokat nyitottak a pedagógusok számára.

          • Ma izgalommal telve vártuk a Mikulást.

          • A gyerekek a vendégek érkezése előtt már napok óta készültek dalokkal és versekkel.

            A délelőtti órákban aztán végül belépett a terembe a jóságos Mikulás az ördög és az angyal kíséretében.

            A gyerekek izgatottan fogadták őket és remek produkciókkal ajándékozták meg a Mikulást. A Mikulás sem érkezett üres kézzel. A gyerekek igyekezetét ajándékkal jutalmazta.

            Reméljük ez a nap emlékezetes marad mindenkinek és hagyományként továbbra is örömmel ünnepeljük majd a Mikulás érkezését az iskolában.

          • A Hapcikirály

          • Iskolánk diákjai és az óvoda kis növendékei együtt élvezték a Hapcikirály című előadást a Komáromi Jókai Színházban. A színpadon zajló kalandok, s a kreatív színpadi elemek lenyűgözték a közönséget és mindenki izgatottan követte a történetet. Köszönjük a lehetőséget a színháznak, hogy ezt az élményt megoszthattuk egymással!

             

          • Iskola látogatás

          • Iskolánk végzős diákjai két középiskolát is meglátogattak az elmúlt hetekben. Először részt vettünk a komáromi Műszaki Szakközépiskola nyílt napján, majd a komáromi Kereskedelmi és Szolgáltatóipari Szakközépiskolát látogattuk meg. Diákjaink megismerkedhettek a választható szakmákkal, programokkal, részt vehettek a tanórákon, ezzel feltérképezve az iskola falait.

          • A tolerancia világnapja

          • A tolerancia világnap, 1995 óta, egy nagyszerű alkalom arra, hogy hirdessük a sokféleséget, elfogadást és tiszteletet mások iránt. Iskolánk is igyekezett egy rövid prezentáción keresztül ismertetni a témához kapcsolódó kulcsfogalmakat, játékos, kommunikációs feladatokon keresztül el is mélyülni azokban. A feladatok hozzásegítettek, hogy jobban megismerjük a másikat és önmagunkat, ezáltal pedig erősíteni tudtuk a közösségünket.

            Ez a nap remélhetőleg mély nyomot hagyott a felső tagozat diákjaiban emlékeztetve minket arra, hogy a sokszínűségünk gazdagság, és az elfogadás az alapja egy szeretetteljes és befogadó társadalomnak.

          • A magyar nyelv napja

          • A tanítás mellett megemlékeztünk a magyar nyelv napjáról is, amelyet 2011 óta november 13-án ünneplünk, annak tiszteletére, hogy 1844-ben ezen a napon fogadták el a magyart államnyelvvé tevő törvényt. A felső tagozat diákjai az órai aktív fellépésük és a szünetekben megoldandó játékos feladatok során szerezhették meg a betűket a "magyar nyelv napja" felírásához.

          • Márton-napi mulatozás az iskolánkban

          • Márton- napja már a régmúltban is a kemény munkát lezáró mulatozás napja volt. Bár mi ránk még számtalan feladat vár az év folyamán, igyekeztünk egy kis mókát csempészni a napba.

            Az első órában megismerkedtünk Szent Márton legendájával és a hozzá kapcsolódó szokásokkal. Ez után kitöltöttünk pár feladatlapot, amelyek a hagyományokat járták körül. A munka gyümölcse a libazsíros kenyér volt, hagymával és almával, ami feltöltött minket egy kis plusz energiával. Ezt az energiát aztán táncra és mulatozásra fordítottuk, ahogy az a liba naphoz illik. A kicsik vidáman táncoltak és ugráltak, a tanárok pedig örömmel csatlakoztak hozzájuk. A mókától elfáradva a napot kézműves alkotások készítésével zártuk, melyek mostantól iskolánkat díszítik és mindig emlékeztetik majd diákjainkat erre a csodás ünnepre.

          • Több szeretet, kevesebb műanyag...

          • Az elmúlt napokban iskolánk is bekapcsolódott a Zöld iskola felhívásába, melynek célja a műanyagok csökkentése volt Mindenszentekkor, valamint még egy természetes koszorú elkészítése is. Diákjaink a tanárok segítségével elkészítették ezt a csodaszép koszorút, ami kizárólag természetes hozzávalókból készült.

            Tipp: Ez a fantasztikus, környezetbarát koszorú nem csak Mindenszentekre készíthető el, hanem az év bármelyik napján, barmilyen alkalomra. Levendula, rozmaring, fenyőtoboz, nádszál, tuja levél, krizantén, csipkebogyó, homoktövis,... A határt csak a képzeletünk szabja meg.

          • Továbbtanulás

          • Iskolánk 8. és 9. osztályos tanulói újabb szakközépiskolák kínálatait ismerhették meg. Vendégül láttuk a komáromi Műszaki Szakközépiskolát, a dunaszerdahelyi Egészségügyi Középiskolát és a gútai Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskolát. Reméljük az előadások segítik és megkönnyítik diákjaink pályaválasztását

          • D-vitamin napja

          • November 2-át tartják a D-vitamin napjának is. Létrehozásával a kutatók figyelmeztetnek minket a fontosságára. Alsó és felső tagozatos diákjainkkal mi is segíteni szerettünk volna eme célból, így D-vitamin napocskát tűztünk fel mellkasunkra!

            Ha tehetjük, legyünk minimum 20 percet a napon vagy együnk halakat, tojást tartalmazó ételeket!

          • Őszi alkotások

          • Ügyes kezű ötödikeseink októberben sem tétlenkedtek a rajzórákon. A különféle technikák alkalmazásával szuper őszi alkotások születtek.